Mbar Toubab: 200ha worden terug groen

20181128 7

Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens over ons klimaat gepraat. Ondernemers Zonder Grenzen (OZG) houdt het niet bij praten, maar gaat actief op zoek naar mogelijkheden om de gevolgen van klimaatverstoring aan te pakken. Dat doen ze door verwoestijning tegen te gaan met herbebossingsprojecten aan de rand van de woestijn.

Momenteel bestuderen onze voorzitter Werner Sels, socioloog Halewijn Timmerman en geograaf Malick Sally het Ferlo gebied in Senegal, meerbepaald de sites Ranérou en Mbar Toubab. Ze ronden de haalbaarheidsstudie af en bereiden de herbebossing voor. Dit voor het eerst in Senegal, naar voorbeeld van wat OZG in Burkina Faso gerealiseerd heeft.

Volg hier de komende dagen hun verhaal.

De voorbije dagen werd OZG in de dorpen met heel veel honneurs en gastvrijheid ontvangen. De onderhandelingen hebben alvast hun vruchten afgeworpen: de percelen in de Grote Groene Muur ter hoogte van Mbar Toubab (200ha) en Ranérou (50ha) zijn toegewezen aan OZG. Samen maakt dat onze eerste 2,5 km² in Senegal.

16°00'35.0"N 15°40'43.0"W nabij Mbar Toubab: dat zijn de coördinaten van de toegewezen site. Die ligt er vandaag nog uitgedroogd en zanderig bij maar wordt binnenkort terug vruchtbaar. In het eerste kwartaal 2019 worden de eerste bomen er immers gezaaid.

Malick, onze plaatselijke geograaf, heeft tests gedaan met grondmonsters om de samenstelling van de aarde te kennen. Hij gaf ons aan dat in beide sites nog genoeg voedingstoffen aanwezig zijn om het tij te keren!

Zie de foto’s hieronder. Werner liet zich door de chef van het dorp verleiden om met paard en kar naar het werkgebied te rijden!